Go Back

Lussekatter

Ingredienser
  

  • 50 g Jäst
  • 1 g Saffran
  • 175 g Smör eller margarin
  • 2 dl Socker
  • 5 dl Mjölk
  • 0.5 tsk Salt
  • 1.5 l Vetemjöl
  • 1 st Ägg
  • Russin till garnering

Instruktioner
 

  • Smula ner jästen i en degbunke
  • Smält smöret
  • Blande saffran med 1/4 dl socker i en mortel och stöt.
  • Rör ner blandingen i i det smälta matfettet
  • Tillsätt mjölken och värm degspadet försiktigt till 37°C
  • Häll lite av degspadet i degbunken med jästen och rör om så att jästen löser sig
  • Tillsätt resten av degspadet, socker och salt.
  • Tillsätt nästan allt vetemjöl och arbeta degen 5-10 minuter för hand eller i maskin.
  • Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk 30- 45 minuter
  • Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev. i resten av mjölet
  • Baka ut lussekatter och lägg dem på plåt med bakplåtspapper
  • Låt jäsa under bakduk 30-45 minuter
  • Sätt ugnen på 200grader
  • Pensla lussekatterna med uppvispat ägg och garnera med russin
  • Grädda lussekatterna 8-10 minuter i ugnen