Go Back

Blåbärscheesecake med mynta

Denna vackra blåbärscheesecake med mynta fyller munnen med smaker. Den här tårtan passar både gammal som ung!
Måltid Efterrätt

Ingredienser
  

Botten

  • 75 g smör
  • 200 g digestivekex

Fyllning

  • 6 st gelatinblad
  • 1 dl outspädd blåbärssaft
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 250 g tinade, rumstempererade blåbär
  • 600 g rumstempererad naturell färskost
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl strösocker

Till servering

  • 1 ask blåbär
  • 1 kruka mynta

Instruktioner
 

  • Ta fram färskosten så att den blir rumstempererad. Tina blåbären och låt de stå framme tills de är rumstempererade
  • Botten: Smält smöret i en kastrull. Smula kexen fint i en matberedare.
  • Blanda smöret och smulorna ordentligt. Tryck ut massan i en rund form på 24 cm i diameter med löstagbar kant (för 1 cheescake).
  • Ställ formen i kylen medan du gör fyllningen.
  • Fyllning: Lägg gelatinblad i kallt vatten i ca 5 minuter.
  • Värm upp blåbärssaften i en kastrull. Ta upp gelatinbladen från vattnet och smält gelatinet i kastrullen i saften. Låt svalna.
  • Vispa grädden.
  • Krossa blåbären med en gaffel och blanda med saften.
  • Lägg rumstempererad färskost i en skål, vispa i vaniljsocker och socker. Vänd ner saften (med gelatin och blåbärskrosset) och den vispade grädden. Häll i blandningen i formen och låt stå i kylen i minst fyra timmar.
  • Vid servering: Ta bort kanten på formen. Lägg kakan på ett fat. Dekorera med blåbär och mynta.