Ta fram färskosten så att den blir rumstempererad. Tina blåbären och låt de stå framme tills de är rumstempererade
Botten: Smält smöret i en kastrull. Smula kexen fint i en matberedare.
Blanda smöret och smulorna ordentligt. Tryck ut massan i en rund form på 24 cm i diameter med löstagbar kant (för 1 cheescake).
Ställ formen i kylen medan du gör fyllningen.
Fyllning: Lägg gelatinblad i kallt vatten i ca 5 minuter.
Värm upp blåbärssaften i en kastrull. Ta upp gelatinbladen från vattnet och smält gelatinet i kastrullen i saften. Låt svalna.
Vispa grädden.
Krossa blåbären med en gaffel och blanda med saften.
Lägg rumstempererad färskost i en skål, vispa i vaniljsocker och socker. Vänd ner saften (med gelatin och blåbärskrosset) och den vispade grädden. Häll i blandningen i formen och låt stå i kylen i minst fyra timmar.
Vid servering: Ta bort kanten på formen. Lägg kakan på ett fat. Dekorera med blåbär och mynta.