Blåbärscheesecake med mynta

Denna vackra blåbärscheesecake med mynta fyller munnen med smaker. Den här tårtan passar både gammal som ung!

Blåbärscheesecake med mynta

Denna vackra blåbärscheesecake med mynta fyller munnen med smaker. Den här tårtan passar både gammal som ung!
Måltid Efterrätt

Ingredienser
  

Botten

  • 75 g smör
  • 200 g digestivekex

Fyllning

  • 6 st gelatinblad
  • 1 dl outspädd blåbärssaft
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 250 g tinade, rumstempererade blåbär
  • 600 g rumstempererad naturell färskost
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl strösocker

Till servering

  • 1 ask blåbär
  • 1 kruka mynta

Instruktioner
 

  • Ta fram färskosten så att den blir rumstempererad. Tina blåbären och låt de stå framme tills de är rumstempererade
  • Botten: Smält smöret i en kastrull. Smula kexen fint i en matberedare.
  • Blanda smöret och smulorna ordentligt. Tryck ut massan i en rund form på 24 cm i diameter med löstagbar kant (för 1 cheescake).
  • Ställ formen i kylen medan du gör fyllningen.
  • Fyllning: Lägg gelatinblad i kallt vatten i ca 5 minuter.
  • Värm upp blåbärssaften i en kastrull. Ta upp gelatinbladen från vattnet och smält gelatinet i kastrullen i saften. Låt svalna.
  • Vispa grädden.
  • Krossa blåbären med en gaffel och blanda med saften.
  • Lägg rumstempererad färskost i en skål, vispa i vaniljsocker och socker. Vänd ner saften (med gelatin och blåbärskrosset) och den vispade grädden. Häll i blandningen i formen och låt stå i kylen i minst fyra timmar.
  • Vid servering: Ta bort kanten på formen. Lägg kakan på ett fat. Dekorera med blåbär och mynta.