Lussekatter
- 50 g Jäst
- 1 g Saffran
- 175 g Smör eller margarin
- 2 dl Socker
- 5 dl Mjölk
- 0.5 tsk Salt
- 1.5 l Vetemjöl
- 1 st Ägg
- Russin till garnering
Smula ner jästen i en degbunke
Smält smöret
Blande saffran med 1/4 dl socker i en mortel och stöt.
Rör ner blandingen i i det smälta matfettet
Tillsätt mjölken och värm degspadet försiktigt till 37°C
Häll lite av degspadet i degbunken med jästen och rör om så att jästen löser sig
Tillsätt resten av degspadet, socker och salt.
Tillsätt nästan allt vetemjöl och arbeta degen 5-10 minuter för hand eller i maskin.
Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk 30- 45 minuter
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev. i resten av mjölet
Baka ut lussekatter och lägg dem på plåt med bakplåtspapper
Låt jäsa under bakduk 30-45 minuter
Sätt ugnen på 200grader
Pensla lussekatterna med uppvispat ägg och garnera med russin
Grädda lussekatterna 8-10 minuter i ugnen
Traditionella luciasångerna hittar du på sånghäfte.se