Så bakar du saftiga kanelbullar som mormor

Att baka kanelbullar som får det att vattnas i munnen på alla som smakar dem är en konstform. Det handlar inte bara om rätt mängd av varje ingrediens, utan också om tillvägagångssättet och kärleken som läggs ned i bakningen. Mormors kanelbullar, med deras saftighet och perfekta balans mellan sötma och kardemumma, är ofta de vi minns och jämför alla andra bullar med. I den här artikeln kommer vi att gå igenom hur du kan återskapa mormors magi i ditt eget kök. Receptet och tipsen nedan är designade för att ge dig allt du behöver för att baka kanelbullar som är lika saftiga och smakrika som mormors.

Hemligheten bakom saftigheten

En av de största utmaningarna när man bakar kanelbullar är att behålla saftigheten. Det finns några viktiga steg i bakprocessen som är avgörande för resultatet. Först och främst är valet av mjöl viktigt. Ett högkvalitativt vetemjöl är att föredra eftersom det hjälper till att binda bullarna och göra dem mjuka. Däremot, att inte överarbeta degen är också avgörande; degen ska vara smidig men inte överkneadad. En annan hemlighet är att låta degen jäsa ordentligt. Första jäsningen bör vara i minst en timme i en oöm skål täckt med en ren kökshandduk. Detta ger degen tid att utveckla smak och texturen som är så eftertraktad. Den andra jäsningen, efter att bullarna har formats, är minst lika viktig. Denna jäsning ger bullarna deras slutliga form och fluffighet innan de gräddas.

Ingredienser och tillvägagångssätt

När det kommer till ingredienser, är det viktiga att inte snåla. Använd riktigt smör snarare än margarin och se till att din mjölk är fingertempererad. Det innebär att den varken ska vara för varm eller för kall när den blandas med jästen, för att inte döda jästcellerna eller fördröja deras aktivering.

För degen:

  • 500 gram vetemjöl
  • 100 gram socker
  • En nypa salt
  • 2 tsk malen kardemumma
  • 25 gram färsk jäst
  • 300 ml mjölk
  • 75 gram smör

För fyllningen:

  • 100 gram rumsvarmt smör
  • 100 gram socker
  • 2 msk kanel

I ett stort bunke, blanda mjölet med socker, salt och kardemumma. Smula ner jästen i en annan skål och lös upp den med mjölken. Tillsätt sedan mjölken och jästblandningen till de torra ingredienserna tillsammans med smält (och något avsvalnat) smör. Arbeta degen till en smidig massa och låt den sedan jäsa övertäckt i minst en timme. Under tiden kan du förbereda fyllningen genom att blanda det rumstempererade smöret med socker och kanel till en jämn massa. När degen har jäst färdigt, dela den i två delar. Kavla ut varje del till en rektangel och bred sedan på fyllningen. Rulla ihop rektangeln till en rulle och skär den sedan i bitar. Lägg bullarna med snittytan uppåt på en bakplåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under en kökshandduk i ytterligare 30 minuter.

Gräddning och glasyr

Temperaturen i ugnen och gräddningstiden är avgörande. Förvärm ugnen till 225 grader Celsius. Grädda dina bullar i mitten av ugnen i 5–8 minuter. De ska ha en gyllenbrun färg när de är klara. Det är viktigt att inte övergrädda dem, eftersom detta kan göra dem torra. Ett tips för att ge dina kanelbullar den där extra saftigheten och glansen är att pensla dem med en lite smält smör och strö över lite pärlsocker eller vanligt socker precis när de kommer ut ur ugnen. Detta ger dem inte bara en vacker glans, utan låser också inne fukten.

Avslutande tips

För att verkligen närma sig mormors kanelbullar, är det viktigt att inte stressa genom processen. Ge dig själv tillräckligt med tid för att njuta av bakningen. En av de viktigaste aspekterna, som ofta förbises, är tålamodet och omsorgen som läggs ner under varje steg. Kom ihåg att varje ugn är annorlunda. Det kan därför vara en god idé att hålla ett öga på bullarna de sista minuterna av gräddningen. Känn även friheten att experimentera med fyllningen; lite kardemumma i fyllningen eller ett penslat lager av apelsinskal och socker över toppen kan lägga till en välkommen twist på det traditionella receptet. Slutligen, glöm inte bort att det bästa sättet att njuta av hemmagjorda kanelbullar är tillsammans med nära och kära, företrädesvis med en kopp nybryggt kaffe eller te. Lycka till med bakningen!