Semlor

Semlan är ett kärt bakverk och i Sverige äts det massvis med semlor varje år, speciellt på semmeldagen, eller fettisdagen som dagen också kallas. Semmeldagen firas varje år och infaller alltid på en tisdag, därav namnet, fettisdagen. En semla finns idag i många utföranden, men den klassiska semlan består av en bulle, mandelmassa och grädde. Förr åt man ofta semlor med varm mjölk. Det kallas för ”hetvägg” och var en mycket populär efterrätt förr. Det äts så klart även idag, men inte i samma utsträckning som förut. På senare tid har man utvecklat semlan och idag kan man äta den i många olika tappningar. Det finns till exempel chokladsemla, prinsessemla, semmelwrap med flera. De klassiska ingredienserna mandelmassa och grädde finns fortfarande i vissa av bakverken, men det finns också semlor av andra smaker som chokladbollssemlan. Chokladbollssemlan ska likna en semla till utseendet, men den har helt andra smaker än den vanliga semlan. Chokladbollssemlan innehåller istället nutella och själva ”bullen” består av chokladbollssmet.

Semlor i olika tappningar och varianter

År 2015 lanserades den populära semmelwrapen på många konditorier. Semmelwrapen innehåller de klassiska ingredienserna som en semla har, det vill säga mandelmassa och grädde. Men istället för att det ligger i en bulle har man lagt grädden och mandelmassan i en wrap. Semmelwrapen blev snabbt en populär bakelse och äts flitigt än idag. Varje år försöker man utveckla en ny variant av semlan och i år har man lanserat den så kallade ”prinsessemlan”. Prinsessemlan är precis som en vanlig semla, enda skillnaden är att den är klädd i marsipan. Till utseendet ser den alltså ut som en liten princessbakelse, men i semmelform. En annan form av den klassiska semlan är semmelkladdkakan. Det är en enklare variant av semlor och görs som en kaka och inte som en bakelse. Den innehåller mandelmassa, mjöl, ägg, kardemumma, socker, vaniljsocker och salt. Semmelkladdkakan toppas med mandelspån, florsocker och grädde. Om man inte är så förtjust i marsipan eller mandelmassa kan man testa antingen chokladsemlan eller chokladbollssemlan. De innehåller varken marsipan eller mandelmassa. Istället innehåller de mycket choklad, vilket är perfekt för chokladälskaren. Chokladsemlan består dock av en bulle men innehåller chokladgrädde, samt nutella. Andra varianter på semlor är ”hemla”, saffranssemla, ”muffla”, semmellängd, samt ”marängla”. Även om semlor först var ett bakverk har man idag kommit på att man även kan göra den i matform. År 2018 lanserade man därför falukorvssemlan, som består av falukorv och potatismos.