Goda och underbara smörgåstårtor

Visst saftas det i munnen när du hör ordet smörgåstårta! Särskilt nu när våren gjort sin entré och du vill sitta på ett café med en vän för en trevlig pratstund. När du står där framför disken och ser att du kan köpa en bit av de goda smörgåsarna cafét har, funderar du på vad du ska välja, den med räkor eller den med lax? De ser lika goda ut båda två, så därför väljer du och din vän att köpa en av varje för att vid bordet dela upp bitarna i fyra delar. Smart, tänker du. På så sätt får du smaka på de båda.

Skolavslutning

Vid en skolavslutning, oavsett det är en vanlig sådan eller en studentexamen, är smörgåstårta ett perfekt val. Att beställa smörgåstårta brukar gå bra på de flesta caféer. Där finns fotade smörgåstårtor och det står vad de innehåller och hur många personer de är ämnade för. Cafépersonalen brukar fråga om någon i sällskapet har allergi mot något och gör smörgåstårtan utifrån dina önskemål. Om det finns någon som är glutenintolerant bakar de bröd utan gluten. Smörgåstårta passar bra till både stora och små. Om de vuxna vill ha skaldjur och lax på sin, kan barnen få en egen med till exempel skinka och köttbullar på.

Midsommar med smörgåstårta

Visst vill du äta sill, ägg och andra vanliga smårätter som är vanliga i ditt midsommarsällskap, och det passar bra till lunch. När så solen sänker sina strålar, men luften ändå är varm, varför inte äta en smörgåstårta på kvällen tillsammans med något gott att dricka. Köp gärna hem smörgåstårtor med olika innehåll, någon med skagenröra, lax eller något liknande och med massor av goda räkor ovanpå. För de som inte är så förtjust i skaldjur kan en smörgåstårta med skinka blandat med hackat gurka som fyllning vara gott. Garnera smörgåstårtan med halva köttbullar, tomater, gurka och rädisor. Lite senare kan det bjudas på kaffe, en chokladboll eller en liten söt biskvi som pricken över iet. Bättre kan inte en midsommarkväll avslutas.

Olika sorters smörgåstårtor

Det går att göra en smörgåstårta precis efter tycke och smak, inget är rätt eller fel. Har du till exempel mycket bröd och pålägg hemma och känner för att lyxa till det lite, låter du bara fantasin flöda och gör en egen med det som finns. Planerar du en fest eller bara en trevlig kväll med vänner, kan du beställa en smörgåstårta. De flesta brukar antingen innehålla någon form av skaldjursröra, skivad skinka eller kalkon och på toppen brukar det vara ost, ägg, lax eller räkor.