Underbara svenska fika

Finns det något bättre än en kopp kaffe med kaffebröd till? I Sverige är fikastunden hederlig och det är nog ingen som tackar nej när en god vän frågar om du vill ta en fika. Från början var det vanligt att bjuda sina vänner på kafferep med sju sorters kakor, det kunde till exempel vara när kvinnorna hade syjunta på 1950-talet. Kaffe har alltid varit något som är speciellt för svenskarna. I dag kan du köpa allt från vanligt bryggkaffe till kaffe latte med mera på mack, få den rykande drycken i en pappmugg och sedan gå en promenad samtidigt som du njuter av ditt kaffe.

Så här började det

Fika är ett vanemönster i den svenska kulturen, men så har det inte alltid varit, 1756 blev det totalförbjudet att dricka kaffe. Det var bönderna som reagerade mot att överklassen beslutat att annullera den fria husbehovsbränningen som då var lovligt. Med tiden hävdes förbudet men priset på råvaran var väldigt högt och det var endast överklassen som hade råd med kaffe. Under 1800-talet började priserna gå ner och kaffe kunde drickas oavsett samhällsklass, gärna tillsammans med något sött till, exempelvis en kanelbulle, och detta var början till att kaffe blivit Sveriges nationaldryck.

Lite intressant kuriosa

Förr i tiden var det vanligt att ordet fika användes som ett verb, du tog ofta en kopp kaffe innan du skulle skynda vidare. Det var vanligt att stå och sörpla i sig kaffet i all hast. I dag är kaffe en njutbar dryck som ska drickas sakta och gärna tillsammans med någon för att prata om allt mellan himmel och jord. I början var det endast apotek som sålde kaffe eftersom det betraktades ha hälsofrämjande effekter. I Stockholm fanns det cirka femton kaffehus 1728, medan i dag finns det fik i överallt, det är bara att slinka in på ett trevligt kafé när ”kaffetarmen” suger, som det brukar sägas. Arla gjorde 2018 en undersökning om vad som är populärast att äta till kaffet, när semlor säljs är detta ett förstahandsval, och Budapestbakelser är också vanligt. Den undersökningen visade att det i hushållen bakas mest runt jul och nyår, då är det oftast bakverk med saffran i.

Vid solens första strålar

Så fort solen visar sig på våren är det fika ute som gäller. Lite extra kläder gör inget, bara den första koppen kaffe får drickas utomhus så fort det går. Att sitta i trädgården eller på balkongen med en nybakad kanelbulle, vem säger nej till det? När så kaféerna öppnar sina uteserveringar är det där du sätter dig där, dricker kaffe, äter ett bakverk och njuter av att våren är på väg, och att nu äntligen kunna träffa kompisar på en fika utomhus. Det är det svenskarna älskar mest av allt!